Политическа криза - цената на сделката с ЧЕЗ?

Губи или печели държавата от участие в дружеството
54

Ще продължи ли високото напрежение около скандала с ЧЕЗ и добър управленски ход ли е в сделката да влезе и държавата? През изминалия ден финансовият министър Владислав Горанов заяви, че не е нужно държавата да купува активите на електроразпределителното дружество в България, но ще се подчини на общото решение.
Още по темата
В допълнение той уточни, че до решението държавата да се намеси в сделката се е стигнало, за да успокои правителството потребителите на ЧЕЗ, след истерията, която е създала опозицията.

"Министърът на финансите отговаря за поддържането на бюджетния дефицит. Една такава сделка ще го влоши и ще ни върне назад. Дълбоко съм убеден, че Горанов си дава сметка за следващите стъпки на България. Ако имаме планове да влизаме в еврочакалнята, то тази сделка ще ни забави", отбеляза председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

Някои определят участието на държавата с контролен пакет от 34% активи в сделката между пазарджишката фирма на Гинка Върбакова "Инерком" и чешкото дружество ЧЕЗ като национализация.

"Не става дума за национализация, а за обратно изкупуване на акциите от държавата. За мен решението е разваляне на сделката с всички последици. В тази обстановка е по-добре да се загубят едни пари, отколкото да падне правителството или да има политическа криза. Ако сделката не бъде развалена, точно такива са перспективите. Скандалът придобива международни размери", подчерта бившият член на КЕВР Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR председателят на БЕФ посочи, че ЧЕЗ няма да се откажат от тази сделка, а участието на държавата с контролен пакет активи е абсурд.

"Никой инвеститор няма да си заложи капитала. ЧЕЗ са изключително обидени от България и по този начин си го връщат. Ние ще видим как тази сделка ще се сключи", допълни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
4
 
! Отговори
Топля се на ток преди 6 години
Всичко е толкова глупаво,грозно,задкулисно и нелогично че както и от кьдето да го погледнеш веднага прозира АДСКА СХЕМА СРЕЩУ БЬЛГАРСКИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ.Те са тези КОИТО ПРИ ВСЯКА СИТУАЦИЯ СА ПОСТАВЕНИ В РОЛЯТА ДА ПЛАЩАТ ВСЕ ПОВИСОКА И ПО ВИСОКА ЦЕНА ЗА ТОВА КОЕТО ПОЛУЧАВАТ!Това е МАФИЯТА КОЯТО СЕ ВИХРИ В БЬЛГАРИЯ,а някои от депутатите са толкова глупави че само като ги видя да се фантазират по тв и ми се гади!И това вече 30 години...И няма ли да има край с техните простотии?ПИТАМ.
49
0
 
7
 
! Отговори
Радко преди 6 години
Това е чиста далавера какво има да коментираме
48
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сделката за ЧЕЗ:От отзивите по Сделката за ЧЕЗ е видно, че е разбираемо русофилите не одобряват схемата, не нека да отговорят с какво се занимават 2 000 регистрирани руски фирми вБългария ?...с продажба на свещи за руската черква !!!?
47
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 43:Кремиковци и един лев не струваше, и когато функционираше. Това беше огромна яма без дъно за държавата, защото находището е с най-ниско съдържание на желязо, за чието извличане се караше пирит от Алжир, кокс от Русия, селяни от провинцията за софийско гражданство, а балканите от сурово желязо заминаваха за СССР, част от които се връщаха във вид на танкове и с това цикъла на тъпоумието на комунистически бетонни глави се затваряше !
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе незнам,ама ако кажа на някой тук във Франция,че енергийна мрежа е собственост на частно лице ,ще ми се смеят.Като частно лице можеш да произвеждаш енергия,да я продаваш .Аз съм независим също.Газ,електричество ,вода,Ползвам облекчения , защото имам еко дом.С това правата ми на частно лице свършват, другото е политика на държавата.
45
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сделката ЧЕЗ - Гинка (с капитал 80 млн.) купува ЧЕЗ (който струва 200 млн.) - чехите искат от Гинка приеме цена 400 млн. за което са й осигурили кредитор (руски) - минава известно време и Гинка обявява инсолвенц (банкрут) - като стратегически отрасъл държавата е принудена да се намеси, но кредитора, който де факто е собственика на ЧЕЗ вече иска цена от 500 ...или повече млн.По такава схема или подобни България е източвана и се източва от руската КГБ Мафия десетки години.
44
7
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Българската държава трябва да си върне пълният контрол над стратегическите отрасли в икономиката - енергетика, финанси и банково дело, полезни изкопаеми, транспорт и зърнодобив.
43
3
 
17
 
! Отговори
Курнелия лицемерка преди 6 години
*** Нинова започна да чисти БСП от крадци и мафиоти като Георги Гергов, Дъбов,Гуцанов, Мерджанов, Миков,Янаки Стоилов,В.Лечева, Кр.Янков и др. браво на нея, ама има още много работа, но трябва накрая да изчисти и себе си, защото е милионерка, но не от бизнес...
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 39.Сложи в КЕВР продажник, и тогава виж.
41
6
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен39 Не знаех, че сички ЕРП-та са благотворителни дружества, и спонсорират държавата...Правиш ли разлика между това, което ЕРП-тата плащат за получената енергия ВН по далекопроводите, и продадената от тях енергия НН ? И къде отива разликата в цените?
40
6
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До въпрос към КурнелияКакто казвах и преди, този въпрос го задай на Костов, той бе специалиста по приватизацията тогава.И пак е взел нещо от Корнелия-обикновено тогава продаваше предприятията по 2 за лев, крещу около 10 комисионна от реалната им пазарна цена. Нали знаеш, как беше прякорът на един от министрие му? А и Корнелия бе негова подчинена тогава.Той трябва да знае най-добре, него питайте.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То държавата няма друг избор за купуване на части от ЧЕЗ. Или купуват или директно - оставка. Защото стават уязвими и зависими. Мината е заложена още от царското правителство. Или трябва да се поправя или властта става много зависима.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цената на ел. енергията в България не се определя от ЕРП-тата, те дори не търгуват с нея, а само осигуряват преноса й, цената се определя от КЕВР! Докога българското общество ще е толкова наивно-простовато, докога ще си служим с махленски клишета, а не с разума си, докога ще тънем в посредственост и ще отказваме да мислим? Няма разум довод от тази сделка да се създават скандал и напрежение в обществото, но ето че се случи, защото ние сами падаме в капана на собствената си глупост.
37
6
 
10
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Държавна собственост в една пазарна икономика е не просто ненужна, а вредна другарю. Ако бяхме развит комунизъм ОК, държавата да купува, но реалността е друга, правилата на играта са други. Отново се хвърлят лъжи, полуистини и откровени простотии в публичното пространство - контролен пакет е 50% плюс една акция, а не 34%, държавата България не може да разваля сделки просто така, няма как да принудим ЧЕЗ, че дори и Инерком да продават на държавата каквото и да е било!
36
12
 
10
 
! Отговори
въпрос към Курнелия преди 6 години
Как една млада ***(*** Нинова) на 28 години, от село Крушовица, може през 1999г. да си купи за стотици хиляди долари едно от най-големите външнотърговски предприятия по време на соца "Техноимпекс" ? Нямам повече въпроси...
35
2
 
15
 
! Отговори
АМАн от крадци преди 6 години
НАгли престъпници на власт по времето на Иван Костов и следващите вдигнаха цените на тока от 3 евроцента за киловат час до 11 евроцента..Десетки хиляди фирми фалираха.Милиони граждани треперят без пари за оцеляване.НАпомнят проверяващите че тока през 2001 година е имал себестойност под 0.01 лева з а киловат час.След блокиране работата на най хубавите реактори в Европа 4 по 440 в Козлодуй и продажбата на енергото цената на тока стана ограбващо висока ..непоносима.АМАнот нагли престъпници на влас
34
1
 
14
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 6 години
Тиминужка Петковна е докарала НЕК ДО фалит подават проверяващи от София.Натресла им огромни плащания по корупционни проблеми вкл Марица исток и Белене
33
2
 
11
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 6 години
Нагли престъпници на власт преди години/вижте Шулева и други вкарани с пари във власта/нанесоха щети за милиарди живи левове и евра на БЪлгарския народ след тн"приватизация"на енергото.Престъпниците на власт не допуснаха НЕК да участва в покупката../Имаше писмени предупреждения за високия риск от Подаряванена енергото на чужди фирми..
32
3
 
13
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
31
2
 
20
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Всичко това се прави за да може Бодигардът ми да купи ЧЕЗ !!!